Nyelv váltás:MagyarChange Language:English

Ügyfélszolgálat

Foglaljon időpontot interneten keresztül központi irodánkba, vagy bármely kirendeltségünkre! További elérhetőségeinket itt találja!

Időpont foglalás

Hitelkalkulátor

Tőke:
Türelmi idő:
Futamidő:
Kamat:
Nem kérek nyomtatást:

Hírek

2020/05/30

Ötmilliárdos fehérvári tőkealap az RVA közreműködésével A székesfehérvári önkormányzat és az RVA közreműködésével, egyedülálló kezdeményezésként elindult a vállalkozásfejlesztési magántőke alap Székesfehérváron. A befektetési lehetőséggel a városi kisvállalkozások megerősödését, és fejlesztési terveit szeretnék támogatni. Tovább...

2020/07/08

Fehérvári Tőkealap: akár fedezet nélkül is elérhető az állami támogatás A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán a Városháza Dísztermében. A Tőkealap iránt érdeklődő helyi vállalkozók első körben az RVA-nál tájékozódhatnak a lehetőségekről, és elindult a fehervartokealap.hu weboldal is. Tovább...

2020/05/30

A járvány ellenére töretlen az érdeklődés az RVA Group hiteltermékei iránt Az év első 5 hónapjában már közel annyi érdeklődés és hiteligény futott be az RVA Group szervezeteihez, mint a tavalyi évben. Mindez azt bizonyítja, hogy a mikrohitelezési szektorra a válság idejében még nagyobb szüksége van a cégeknek, és a legkisebbeknek a túlélést is jelentheti a mikrofinanszírozás. Tovább...


Non-profit alapon működjön a mikrohitelezés

Kilenc direktívát, azaz szakmai javaslatot fogadott el nemrég Rómában a nemzeti mikrofinanszírozási hálózatok nemzetközi szövetsége (MicroFiNet). Az intenzív magyar részvétellel zajló szakmai munka célja volt az egységes európai szabályozás megteremtése, mely figyelembe veszi a fenntarthatósági és szociális szempontokat is.
A nem banki finanszírozó intézetek legyenek bevonva a mikrohitelezésbe – ezzel a ponttal kezdődik az a kilenc direktíva, melyet 2016. szeptember 29-én fogadtak el a MicroFiNet hálózat tagjai. A szakmai ajánlások sarkalatos pontja, hogy a pozitív szociális céllal végzett mikrohitelezési tevékenység kerüljön más megítélés alá, mint a hagyományos, profitorientált banki finanszírozás: a mikrohitelezők non-profit alapítványok legyenek, és kedvezőbb jogi szabályozás vonatkozzon rájuk, pl. az alapító tőke vonatkozásában.
A társadalmi céllal működő mikrofinanszírozók nem folytatnak klasszikus pénzügyi tevékenységeket (pl. betétgyűjtés), hanem a rájuk bízott adományokból vagy közpénzből létrehozott alapokból hiteleznek – szögezi le a dokumentum. A non-profit jelleg előírása pedig garancia lesz arra, hogy nem fognak visszaélni a megcélzott társadalmi csoport – egyéni és mikrovállalkozók – sokszor kiszolgáltatott helyzetével.
„A direktívák jól tükrözik a mikrohitelezésben részt vevő szakemberek évtizedes tapasztalatát, miszerint a mikrohitel nem a banki kölcsön alternatívája, hanem a szociális segélyt válthatja ki. A pozitív társadalmi hatás csak úgy érvényesülhet, ha non-profit alapítványok kezelésébe kerülnek az EU-s és nemzeti mikrohitel-alapok” – mondta Szekfü Tibor, aki a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat konzorciumvezető szervezetének, az RVA-nak ügyvezetőjeként és a Veszprém Megyei Válallkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnökeként aktívan részt vett a direktívák megfogalmazásában.
A mikrohitel felvételével nem sodorhatjuk nehezebb helyzetbe a kisvállalkozókat, mint amilyen helyzetben a hitel felvétele előtt voltak – szól egy másik sarkalatos pont, kiegészítve azzal, hogy a pénzügyi segítség mellé mindig kell tanácsadást, képzést is biztosítani.
Fontos kérdés a mikrofinanszírozási programokkal kapcsolatban a fenntarthatóság is. A direktívák azt javasolják a döntéshozóknak, hogy tág értelemben, társadalmi szempontokat is figyelembe véve fogalmazzák meg a fenntarthatósági elvárásokat. A pénzügyi fenntarthatóság ennél sokkal szigorúbb elvárásokat fogalmazna meg, de mivel hangsúlyozottan nem banki termékről van szó, ezért a pozitív társadalmi hatásnak (például létrehozott új munkahelyek száma, életkörülmények javulása) prioritása van az alaptőke megőrzésével vagy növelésével szemben.
„Hatalmas szakmai eredménynek tartom a direktívák elfogadását, és tovább dolgozunk azon, hogy a döntéshozók révén a vonatkozó EU-s és nemzeti jogszabályokban is érvényre jussanak” – összegezte Szekfü Tibor a római tapasztalatokat.

A szakmai ajánlások aláírt, angol változata:
Professional recommendations_en.jpg
A szakmai ajánlások magyar fordítása:
Professional-recommendations_hu.jpg