Nyelv váltás:MagyarChange Language:English

Ügyfélszolgálat

Foglaljon időpontot interneten keresztül központi irodánkba, vagy bármely kirendeltségünkre! További elérhetőségeinket itt találja!

Időpont foglalás

Hitelkalkulátor

Tőke:
Türelmi idő:
Futamidő:
Kamat:
Nem kérek nyomtatást:

Hírek

2016.08.09

Sikertermék lett az RVA Növekedési Mikrohitel Idén már közel százmillió forinttal segítette az RVA a fehérvári mikrovállalkozókat az önkormányzat által biztosított kamattámogatási program keretében. Az RVA és az Önkormányzat együttműködése példaértékű, és mindkét fél elkötelezett az együttműködés folytatása iránt. Tovább...

2017.12.15

Hatalmas az érdeklődés az országos diákvállalkozó vetélkedőre Hatalmas az érdeklődés az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedőre, a november végi határidőig összesen 126, közöttük 27 határon túli csapat regisztrált, azaz a felkészítő tanárokkal együtt több mint hatszázan vesznek részt közvetlenül a megméretésben – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón. Tovább...

2017.11.27

November végéig lehet jelentkezni az országos középiskolás diákvállalkozó vetélkedőre Az országos középiskolás diákvállalkozó vetélkedőre november 30-ig várják a 14-18-éves tanulók jelentkezését - közölte Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára és Szekfü Tibor, a vetélkedőt szervező Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Tovább...


Non-profit alapon működjön a mikrohitelezés

Kilenc direktívát, azaz szakmai javaslatot fogadott el nemrég Rómában a nemzeti mikrofinanszírozási hálózatok nemzetközi szövetsége (MicroFiNet). Az intenzív magyar részvétellel zajló szakmai munka célja volt az egységes európai szabályozás megteremtése, mely figyelembe veszi a fenntarthatósági és szociális szempontokat is.
A nem banki finanszírozó intézetek legyenek bevonva a mikrohitelezésbe – ezzel a ponttal kezdődik az a kilenc direktíva, melyet 2016. szeptember 29-én fogadtak el a MicroFiNet hálózat tagjai. A szakmai ajánlások sarkalatos pontja, hogy a pozitív szociális céllal végzett mikrohitelezési tevékenység kerüljön más megítélés alá, mint a hagyományos, profitorientált banki finanszírozás: a mikrohitelezők non-profit alapítványok legyenek, és kedvezőbb jogi szabályozás vonatkozzon rájuk, pl. az alapító tőke vonatkozásában.
A társadalmi céllal működő mikrofinanszírozók nem folytatnak klasszikus pénzügyi tevékenységeket (pl. betétgyűjtés), hanem a rájuk bízott adományokból vagy közpénzből létrehozott alapokból hiteleznek – szögezi le a dokumentum. A non-profit jelleg előírása pedig garancia lesz arra, hogy nem fognak visszaélni a megcélzott társadalmi csoport – egyéni és mikrovállalkozók – sokszor kiszolgáltatott helyzetével.
„A direktívák jól tükrözik a mikrohitelezésben részt vevő szakemberek évtizedes tapasztalatát, miszerint a mikrohitel nem a banki kölcsön alternatívája, hanem a szociális segélyt válthatja ki. A pozitív társadalmi hatás csak úgy érvényesülhet, ha non-profit alapítványok kezelésébe kerülnek az EU-s és nemzeti mikrohitel-alapok” – mondta Szekfü Tibor, aki a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat konzorciumvezető szervezetének, az RVA-nak ügyvezetőjeként és a Veszprém Megyei Válallkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnökeként aktívan részt vett a direktívák megfogalmazásában.
A mikrohitel felvételével nem sodorhatjuk nehezebb helyzetbe a kisvállalkozókat, mint amilyen helyzetben a hitel felvétele előtt voltak – szól egy másik sarkalatos pont, kiegészítve azzal, hogy a pénzügyi segítség mellé mindig kell tanácsadást, képzést is biztosítani.
Fontos kérdés a mikrofinanszírozási programokkal kapcsolatban a fenntarthatóság is. A direktívák azt javasolják a döntéshozóknak, hogy tág értelemben, társadalmi szempontokat is figyelembe véve fogalmazzák meg a fenntarthatósági elvárásokat. A pénzügyi fenntarthatóság ennél sokkal szigorúbb elvárásokat fogalmazna meg, de mivel hangsúlyozottan nem banki termékről van szó, ezért a pozitív társadalmi hatásnak (például létrehozott új munkahelyek száma, életkörülmények javulása) prioritása van az alaptőke megőrzésével vagy növelésével szemben.
„Hatalmas szakmai eredménynek tartom a direktívák elfogadását, és tovább dolgozunk azon, hogy a döntéshozók révén a vonatkozó EU-s és nemzeti jogszabályokban is érvényre jussanak” – összegezte Szekfü Tibor a római tapasztalatokat.

A szakmai ajánlások aláírt, angol változata:
Professional recommendations_en.jpg
A szakmai ajánlások magyar fordítása:
Professional-recommendations_hu.jpg