Nyelv váltás:MagyarChange Language:English

Ügyfélszolgálat

Foglaljon időpontot interneten keresztül központi irodánkba, vagy bármely kirendeltségünkre! További elérhetőségeinket itt találja!

Időpont foglalás

Hitelkalkulátor

Tőke:
Türelmi idő:
Futamidő:
Kamat:
Nem kérek nyomtatást:

Hírek

2017.12.15

Hatalmas az érdeklődés az országos diákvállalkozó vetélkedőre Hatalmas az érdeklődés az Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedőre, a november végi határidőig összesen 126, közöttük 27 határon túli csapat regisztrált, azaz a felkészítő tanárokkal együtt több mint hatszázan vesznek részt közvetlenül a megméretésben – mondta el Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón. Tovább...

2017.04.10

Sikeres felmérés a vállalkozások üzleti környezetéről Az RVA nyereményjátékának nyertese: Holovits Tamás vállalkozó Tovább...

2017.03.29

ATM for SMEs Interreg Europe projekt hírlevél 2017/1 Tovább...


Spanyolországi tapasztalatcserét szervezett az RVA

201407mallorca.jpg


A Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány egyhetes tanulmányi utat szervezett a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat tagjai részére a spanyolországi Mallorcán. A látogatás célja a spanyol mikrofinanszírozás egy sajátos szegmensének, a csoportos hitelezésnek a megismerése volt a Treball Solidari Alapítvány gyakorlatán keresztül.

A látogatás során a küldötteknek lehetőségük nyílt arra, hogy helyi mikrovállalkozói csoporttal találkozzanak és tapasztalatot cseréljenek. Mallorca gazdasági helyzete elhelyezkedése és földrajzi adottságai miatt igen sajátos – tájékoztatták a delegációt a Treball Solidari Alapítvány munkatársai. A mezőgazdaság és könnyűipar háttérbe szorult, helyét a turizmus váltotta fel. Éves szinten közel 13 millió turista fordul meg a szigeten. Az emberek többsége idényjelleggel dolgozik a fő turistaszezon idején, az év többi részében pedig munkanélküli segélyen élnek. De a sziget nem csak a turisták körében népszerű, igen magas a bevándorlók aránya is, melyet helyi szinten le kell kezelni. Ennek egyik eszköze a mikrohitel nyújtása vállalkozó szellemű embereknek.

A magyar küldöttséget fogadó szervezet, a Treball Solidari Alapítvány csoportos hitelezéssel foglalkozik. Célközönsége a bevándorlók, de szeretnék a helyi lakosságot is bevonni ebbe a hitelezési formába. A csoportos hitelezés lényege, hogy 6-8 fős csoportok állnak össze, akik közösen döntik el, hogy a csoport tagjai megkaphatják-e az igényelt hitelt a kért célra. A csoport tagjai nem egyszerre kapják meg a pénzt. Először az első ember kap pénzt. Amikor elkezdi törleszteni, akkor kaphatja meg a következő ember a hitelt. Amikor ő is elkezd törleszteni, akkor hagyják jóvá a harmadik ember hitelét, és így tovább. Egyszerre nem kapnak nagy összegeket, maximum 3000 eurót hagynak jóvá. De ez is úgy történik, hogy először csak egy-két száz eurót kap az ügyfél, ha azt visszafizette, akkor már magasabb összegre jogosult. Tehát egy ügyfél többször kap hitelt, szükség esetén mindig nagyobb összegeket. Jelenleg kb. 15 csoportnak hiteleznek ily módon.

A látogatás során a magyar küldöttségnek lehetősége nyílt arra, hogy találkozzon egy ilyen csoporttal és részt vegyen a csoport megbeszélésén. Ez alkalommal két új tag szeretett volna csatlakozni a már működő csoporthoz, és gépvásárlásra kívántak kis összegű hitelt felvenni.

– számolt be a tapasztalatokról Szekfü Tibor, az RVA igazgatója és a magyar delegáció vezetője.